Trip To Langkawi, Kedah

23.11.2016

Assalamualaikum wbt.


Trip kali ini adalah untuk meraihkan dua orang yang bakal tamatkan zaman bujang. Walaupun sebenarnya tarikh kahwin belum ada lagi. haha.


Sebenarnya rindu mahu kumpul macam zaman belajar dulu. Hari-hari ada cerita, hari-hari ketawa sama, masa bulan Mac yang lepas kami sudah gathering masa Wedding Liyana & Razlie. Tapi rindu punya pasal, maka terbelilah tiket ke Langkawi. 



Memandangkan semua dari Daerah yang berbeza, So starting point kami bermula di KLIA2. Harga tiket ke Langkawi memang meruntun hati. Total dari BKI - KL - LGKW - KL - BKI = RM 320 T_T (Nangis bucu katil). Murah lagi tiket ke Bali & Jakarta. huhu.



Hotel : Geopark Inn Hotel, Pekan Kuah

Kerja-kerja book hotel semua ni memang aku akan ambil bahagian. Lokasi hotel sangat strategik dengan tempat makan. haha. Harga pun berbaloi, kami ambil bilik untuk 3 orang tapi yang stay 4 orang. Bolehlah...

Kereta Sewa : 

Mana nak buat review kereta sewa ni? huwaaa! Kami sewa kereta Viva Auto, RM60/day + deposit kunci RM 50. Kami sewa 2 hari = 48 Jam. Kondisi kereta, kotor sangat T_T. Aku pun bisnes kereta sewa, tak sampai hati nak bagi orang sewa dalam keadaan kotor macam tu. Lepas tu lampu enjin dia hidup which is kondisi enjin dalam keadaan tak elok. Minyak kereta pun berkelip-kelip, syukurlah sempat sampai stesen minyak. 

Nasiblah masa guna tu tak jadi apa-apa. Tapi kotor kereta tu tak boleh terima T_T



Day 1 : BKI - KL - LGKW

Landed di Langkawi dalam jam 10 malam. Guna teksi Airport untuk ke Hotel RM 30 , check in Hotel dan cari tempat makan. Mujur ada gerai dekat. Makcik gerai pun peramah, siap briefing lagi tempat mana wajib pergi.



Duduk seorang diri


3/4 Landed di KLIA2 and waiting for Miya

Day 2 : Nasi Campur Kak Yan - Idaman Suri - Dataran Lang
Trip kali ini sepenuhnya guna Waze. Guna waze ni, semua jalan kampung dia bawa, takpalah janji sampai destinasi.

Inilah destinasi pertama kami, Kedai Makan Nasi campur Kak Yan yang terletak di Ulu Melaka, Langkawi. Ramai singgah sini, Tapi kalau bagi aku biasa saja kedai dia. Cuma ada sedia menu Kerabu Beronok (Gamat) dan kedai ni hampir dengan Makam Mahsuri. Sebab tu Femes kot. Harga pun biasa.




Lepas tuhh, ke Idaman Suri pula. Waze aje, insyaAllah jumpa. Apa yang menarik sini ? Semua yang dijual adalah menarik belaka dan murah-murah. Memang sesuai dengan nama Idaman Suri, Suri Rumah, Suri Hati Mr Pilot, Suri Hati Suami, Suri Hati Encik Tunang. Eh? haha..






Ini tempat wajib pergilah kan ? Dataran Lang, bukan ke Langkawi namanya kalau tak selfie sekeping dua disini. Apa yang menarik disini ? Tu haaaa, burung besar tu haaa, tiada di Sabah. haha


Dipinggir jalan membeli kuih muih


Menjelang malam, makan malam. Tempat makan, lupa pula nama. Tapi hidangan utama seafood. Jalan kaki dari hotel. Makanan kami siap dalam masa 1 jam. Mengamuk perut, tapi masa ini lah diambil untuk sharing moment. Memang tak terasa dah sejam tunggu, tapi balik-balik membebel lamanya makanan siap -_-


Day 3 : Cable Car - Pantai Chenang - HIG - Pizza Hut
Sebenarnya ke Langkawi sebab nak naik benda alah ni lah! haha. Harga RM 30 basic package. 


Laparlah tuuu



Kan dah cakap, lapar..



Yes... Ready!


Dalam cable car & muka puas hati. Dalam cable car ada 6 orang, kami 4 orang + 2 orang pelancong asing.



Ala-alaaa hanimun gittew. We ols le yang bakal tamatkan zaman bujang (takda tarikh lagi). :p





Kadang mata ini iri pada hati, kau ada dihatiku namun tak nampak di mata ku. chiaa.. chiaa.. chiaa


Ini baru di stesen 1. Ada lagi naik sekali cable car. Tak tahulah apa nama. huhu


Bila kau dah sampai ke stesen terakhir dan nak ke Sky Bridge ada dua pilihan, naik skyglinder RM 15 @ Jalan kaki RM 5. Nature walk lah sangat. Turun pun penat gila, apa lagi naik T_T (Nangis tepi tangga)


Candidlah tu...
 Angin bukan sepoi-sepoi bahasa okehh! Angin kuat, tempat tinggi kot, terbang segala tudung -_-


Ini adalah rehat sebentar sementara tunggu kabus hilang dan ingin mendapatkan gambar yang bombastik -_-


Atas tu lah stesen dia, tinggi tu lah kau kena naik nanti kalau dah habis ambik gambar sini. 



Inilah view yang dinantikan.




Gambar last yang tak jadi last. 


Pantai Chenang






Kebab. I miss your taste T_T

Niat hati ingin sekali bersiar-siar di Pantai. Aduhai sayang, hujan membasah bumi. Jalanlah kami dipinggir-pinggir dan cari kedai untuk makan tengah hari. So, Makanlah di Kedai Telaga Arabic Restoran. Sedap & pinggan licin sebab lapar sangat. Harga boleh tahanlah. Standard price and nice place.


HIG





























Rupanya HIG tu Haji Ismail Group. Dekat sangat dengan Hotel, kalau Waze pun boleh jumpa. Jual pelbagai jenis coklat dan macam-macam lagi. Ada barang yang Idaman Suri lagi murah. Pandai-pandailah cari. 



Menjelang makan malam, kami take away Pizza Hut yang tengah Promo tu dan makan tepi pantai. haha

Day 4 : LGKW - KL - BKI
Baliklah kita ke alam realiti dan teruskan kehidupan. Tatatatata....




Bye........ Langkawi... Next Penang!


xoxo : Ey!



No comments: