Film "KIL" (Malay Movie)

17.01.2015

Assalamualaikum wbt.

First of all, I just want to give my Special big Thanks to my Insta friend who just post this poster.

"KIL" pernah memenangi Filem terbaik FFM 26. 

Seriuosly ? Filem ini ditayangkan tahun 2013. Agak wondering, filem terbaik ini aku tidak pernah tahu kewujudannya. Mungkin masa tu aku sibuk Final Exam. But then, its ok.

"KIL" Filem arahan Nik Amir Mustapha. Mengisahkan seorang Pemuda/Lelaki yang cenderung dengan cubaan bunuh diri sebab "depressed". Satu aku puji filem ini sebab penceritaan yang "At the End" tekaan aku silap. Haha. Kan? Sebab apa, sometimes kau tengok Wayang or whatever kau mulai mengagak apa Ending cerita ini. Ini akan terjadi bila kau cuba fahami isi filem. Am I wrong? its ok. 

Penceritaan dia, bersahaja... Maksud aku, aku rasa memang ada kehidupan orang yang macam ini. Skrip/dialog pun sama. Tidak skema, memang bahasa keramaian. Lastly, Poster yang menarik. Simply & Nice. Pelakon dia tak terlalu Femes, tapi lakonan tiptop! Tak macam pelakon yang segera. Harap jual muka. hmm.

Aku jadi feel cerita ini sebab aku pernah mengalaminya. Maksud aku, bukan aku yang mahu bunuh diri. Someone in my Family, di mana malam tu aku yang ambil jenazah dia after terjun sampailah arwah dikebumikan. "Alfatihah"

Dalam skrip ini ada sebut. Orang yang suicide its someone yang selfish. Lepas suicide, family akan jadi stress. Indeed. I feel that, serious feeling. Orang cakap-cakap, orang post di Blog, masuk Newspaper, Facebook, paling sakit bila orang tanya kau!




"KIL 2013" <- Klik sini untuk tonton.


Selamat menikmati kehidupan. Kena selalu ingat, ada orang selalu sayangkan kau, kadang kau tak sedar, kadang tak tahu pun. But there's someone always watch you. Allah.




OST KIL : Mati Hidup Kembali - Butterfingers

No comments: