Resepi Pavlova

06.03.2014

Salam Alaik. ok apa khabar rakyat jelata ? Alhamdulillah, rasanya ini peluang keemasan dan keberlianan untuk buat post sebanyak mungkin. Post resepi-resepi yang pernah di janjikan, berjanji sudah, buatnya belum, takut dituntut di akhirat pulak. uhuk3

ok. Resepi Pavlova. Sangatlah berlambak resepi ne, semua orang share sebab senang sungguh! Saya share resepi ikut pertimbangan saya sendiri -_-

Bahan-Bahan :


  1. 4 Biji Telur ( Putih Sahaja )
  2. 2 Sudu Besar Gula Castor
  3. 1 Sudu Besar Tepung Jagung
  4. 1 Sudu Kecil cuka makan
  5. 1 Sudu Kecil Esen Vanilla
  6. Whipping cream
  7. Buah-buahan untuk hiasan (Strawberry, kiwi, anggur, peach and so on ikut tekak memasing la kan ? )

Cara-cara :

  1. Guna handmixer, pukulkan 4 biji putih telur hingga kembang ikut keyakinan memasing.
  2. Masukkan 2 sudu besar gula castor, pukul hingga kembang lagi.
  3. Masukkan 1 sudu besar tepung jagung, cuka makan dan esen vanilla. Pukul hingga kembang dan sehingga bowl korang tu bila diterbalikkan, adunan tadi tak jatuh. ok?
  4. Dah ? Adunan tadi simpan dalam loyang. Jangan lupa letakkan Baking Paper. 
  5. Bakar selama 30 minit sharp!
  6. Asingkan, next ialah whipping cream. hiasan atasnya tu ~
  7. Saya guna Whipping cream Gold Label. Tuangkan whipping cream ke dalam bowl, minima 20 % dari bowl korang.
  8. Guna handmixer, pukul hingga kembang, sehingga korang yakin dah jadi macam cream. Atau paling mudah, bila bowl diterbalikkan, cream tidak jatuh -_-
  9. Hiaslah ikut kretiviti korang, whipping cream letak atas adunan yang siap dibakar tadi, dan buah-buahan :)
  10. Alahai, mudah sangat ne insyaAllah.


tadaaaaa ~ ini kejadian yang saya buat masa ulang tahun kelahiran Bapa. Strawberry dan kiwi tiada, so tukar rupa sikit. Not Bad, orang makan tanpa tinggalkan jejak. Alhamdulillah :)

1st time makan masa tengah study dulu, orang jual RM15, fuh! memang untung besar dia.

bytheway, Selamat mencuba , cuba jangan tak cuba. :D

1 comment:

Azhafizah Md Nor said...

wah sedapnya..Boleh try ni :)