BAHAYANYA KUKU PANJANG..jom baca !

Assalamualaikum wbt :)

hari ne saya share 1 artikel ok~
harap dapat ibrah(pengajaran)

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi,jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang,bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk semua babi-babi tersebut.JANGAN simpan kuku panjang walaupun hanya 1mm atau pun hanya jari kelingking.

Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan untuk beristinjak.
Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh ataupun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan yang berada di kuku jari ibunya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa,buat cekodok pisang,uli tepung,dll.
Apa ilmu pun yang diajar tidak akan di terima masuk ke dalam kepala,percayalah.Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang melayu mundur dan tidak berjaya.Syarikat Melayu yang bankrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.
Untuk yang bujang,ingatlah.Kalau hendak cari pasangan dan nak anak yang pandai dan mendengar kata,pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek.insyaAllah.
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia iaitu E-Coli.Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun.Oleh itu,sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri dan wudhu pun senang masuk.Wallahu’alam bissawab.


share sikit...heheNo comments: